Afwijkende mondgewoonten - Logopedie Spijkenisse Duidelijke Taal
Logopedie Spijkenisse LinkedIn
Logopedie Spijkenisse Facebook
Logopedie Spijkenisse Twitter
Logopedie Spijkenisse Google+
Logopedie Spijkenisse Instagram
Behandelingen Afwijkende mongewoonten

Behandelingen

Mondmotoriek
Blaasoefening

Afwijkende mondgewoonten


Afwijkende mondgewoonten zijn handelingen of bewegingen die een negatieve invloed hebben op de spierspanning van de lippen en tong, de gebitsstand en het spreken. Mondademen, afwijkend slikken, duimen, vingerzuigen en spenen zijn afwijkende mondgewoonten.


Mondademen is een gewoonte waarbij in rust de lippen niet gesloten zijn en er door de mond geademd wordt. Dit heeft gevolgen voor de kracht van de lipspieren en de filtering van de ingeademde lucht.


Afwijkend slikken kan verschillende oorzaken hebben. Er is sprake van een afwijkende slik als de tong tegen of tussen de tanden komt bij het slikken. Door de kracht van de tong kan er een opening tussen de voortanden ontstaan. We spreken dan van een ‘open beet’.


Duimen, vingerzuigen en spenen kunnen er voor zorgen dat de vorm van de mond verandert. Dit is te zien aan de tanden of het gehemelte. Door de duim, vinger of speen in de mond leert het kind zichzelf een lage tongpositie aan. De kans is dan aanwezig dat de mondmotoriek slap wordt, dat het kind verkeerd gaat slikken en/of kan gaan slissen.


Voor meer informatie over afwijkende mondgewoonten klik hier.