Ondersteunende communicatie - Logopedie Spijkenisse Duidelijke Taal
Logopedie Spijkenisse LinkedIn
Logopedie Spijkenisse Facebook
Logopedie Spijkenisse & Spraakmakend Hoogvliet Instagram
Behandelingen

Behandelingen

Communicatie
Gebaren

Communicatie


Ieder mens heeft behoefte aan communicatie. Daarmee kun je duidelijk maken wat je wilt of niet wilt, wat je prettig vindt of niet, bijvoorbeeld waar je trek in hebt.

Communiceren is ook het voorlezen van een verhaal aan je kind, het halen van een ijsje bij de ijscoman, een praatje maken met de buurman of samen een spelletje doen. Communicatie is niet alleen het gebruik van je stem. Bij communiceren doen ook je lichaamshouding, gezichtsuitdrukkingen, spraak en taal mee.

Om tot communiceren te komen zijn er bepaalde basisvoorwaarden. De basisvoorwaarden voor het komen tot communiceren zijn: oogcontact, beurtgedrag, imitatie, aandacht en een luisterhouding.

Wanneer deze voorwaarden onvoldoende ontwikkeld zijn kan het komen tot communiceren moeizaam zijn.


Er is niet altijd een duidelijke oorzaak waardoor een kind niet tot communiceren komt. De logopediste kan door middel van onderzoek en observaties beoordelen welke basisvoorwaarden het kind beheerst en welke voorwaarden nog geleerd moeten worden.

Deze voorwaarden kunnen op een speelse manier geoefend worden. Naast het oefenen van de basisvoorwaarden binnen de behandeling is het belangrijk dat ouders deze voorwaarden thuis stimuleren.


Wanneer het verbaal communiceren niet lukt zijn er gelukkig alternatieven te vinden om toch te leren communiceren. We spreken dan van ondersteunende communicatie.


Voor meer informatie over communicatie klik hier.