Eet en drinkproblemen - Logopedie Spijkenisse Duidelijke Taal
Logopedie Spijkenisse LinkedIn
Logopedie Spijkenisse Facebook
Logopedie Spijkenisse & Spraakmakend Hoogvliet Instagram
Behandelingen

Behandelingen

Flesvoeding
Preverbale Logopedie

Eet- en drinkproblemen


Eet- en drinkproblemen kunnen zichtbaar zijn bij het zuigen uit de borst of fles, afhappen van een lepel, bijten, kauwen en slikken. Een kind kan ook afwijkende voedingsreflexen hebben. Kinderen met eet- en drinkproblemen verslikken zich regelmatig en/of spugen veel. Ook kan het zo zijn dat de overgang naar vast voedsel moeizaam verloopt.


Er kunnen verschillende oorzaken voor eet- en drinkproblemen zijn. De baby is bijvoorbeeld te vroeg geboren en heeft nog onvoldoende kracht en uithoudingsvermogen om te zuigen en te slikken. Soms is het slikmechanisme verstoord door beschadiging van mond of keel, of de besturing van het slikken vanuit de hersenen functioneert niet goed. Soms kan het kind wel slikken, maar wil dat niet, om verschillende redenen. Er zijn ook kinderen waarbij geen duidelijke oorzaak van het probleem is.


De logopediste kan onderzoeken waar en waarom in het slikproces een probleem optreedt. Vervolgens kan zij adviezen en behandeling geven ter verbetering van zuigen, slikken en kauwen.


Voor meer informatie over eet- en drinkproblemen klik hier.