Slikstoornissen bij volwassenen - Logopedie Spijkenisse Duidelijke Taal
Logopedie Spijkenisse LinkedIn
Logopedie Spijkenisse Facebook
Logopedie Spijkenisse & Spraakmakend Hoogvliet Instagram
Behandelingen

Behandelingen

Slikproblemen
Slikonderzoek

Slikken


Slikken doen we ongeveer 800-2400 keer per dag. Dit gebeurt onbewust, zonder erbij na te denken.

Bij het eten en drinken moeten alle spiergroepen in je mond- en keel nauw samenwerken. Als een van de spiergroepen niet goed werkt, kan voedsel of vloeistof de luchtpijp terecht komen.

Wanneer er problemen zijn bij het slikken, kan dit uw leven beïnvloeden en ongemak geven.

De bekendste symptomen van slikproblemen zijn: het eten of drinken loopt uit de mond, verslikken en hierdoor veel hoesten, benauwdheid en teruggeven (opspugen). Slikproblemen kunnen leiden tot minder eten of drinken. Het gevolg hiervan kan ondervoeding zijn. 

Wanneer iemand zich veelvuldig verslikt, kan dit gevaarlijk zijn. Het risico bij veelvuldig verslikken is het oplopen van een longontsteking. In sommige gevallen werkt de logopedist samen met een KNO-arts. De oorzaken van slikproblemen bij volwassenen zijn heel uiteenlopend. Een aantal voorbeelden zijn: ouderdom, medicijngebruik, longziektes (astma, COPD), spierziektes (Parkinson, MS, ALS), een beroerte en stress.


De logopedist kan vaststellen in welke fase van het slikproces er problemen optreden. Ook kijkt een logopedist naar de consistentie van de voeding. Aan de hand van dit onderzoek kunnen er adviezen en zelfs oefeningen gegeven worden.


Voor meer informatie over slikstoornissen bij volwassenen klik hier.