Stemklachten - Logopedie Spijkenisse Duidelijke Taal
Hyperventilatie - Logopedie Spijkenisse Duidelijke Taal
Astma - Logopedie Spijkenisse Duidelijke Taal
Logopedie Spijkenisse LinkedIn
Logopedie Spijkenisse Facebook
Logopedie Spijkenisse & Spraakmakend Hoogvliet Instagram
Behandelingen

Behandelingen

Lax Vox
Ademhalingsoefening

Stem


Om goed stem te kunnen geven is een goede samenwerking nodig tussen adem, stem, houding, spieren en uitspraak.

Wanneer deze onderdelen goed met elkaar samen werken is het mogelijk om met een goed stemgeluid te kunnen spreken en zingen. Wanneer deze balans niet in orde is kunnen er stemproblemen ervaren worden.

Veel stemproblemen ontstaan door een verkeerde manier van spreken, verkeerd stemgebruik, overbelasting van de stem, spanning en stress. Als dit lang aanhoudt, kan een stemstoornis ontwikkelen.


Problemen van de luchtwegen, zoals allergie├źn of astma kunnen ook een oorzaak zijn van stemproblemen. Het ademen kost meer moeite en om die reden wordt er vaak met meer spanning gesproken. Ook infecties (griep, keelontsteking), problemen van neurologische aard, hormonale afwijkingen, tumoren of bepaalde ziektebeelden (ziekte van Parkinson) kunnen oorzaken zijn voor het ontstaan van stemstoornissen.


Klachten die door mensen met stemproblemen ervaren worden zijn vaak: een slechtere stemkwaliteit (hees, schor, wegvallen van de stem), keelpijn, regelmatig kuchen en hoesten en vermoeidheid bij het spreken.


Als er regelmatig of blijvend problemen met de stem zijn en er een belemmering is in het dagelijks leven, kunt u samen met de logopedist uw stem zo optimaal mogelijk leren gebruiken. Soms is logopedie niet voldoende. In die specifieke situaties werken we graag samen met een KNO-arts.

Voor meer informatie over stem klik hier.


Voor meer informatie over hyperventilatie klik hier.


Voor meer informatie over astma klik hier.