Taalontwikkeling - Logopedie Spijkenisse Duidelijke Taal
Logopedie Spijkenisse LinkedIn
Logopedie Spijkenisse Facebook
Logopedie Spijkenisse & Spraakmakend Hoogvliet Instagram
Behandelingen

Behandelingen

Suus & Luuk
Taalonderzoek

Taal


Elk kind leert de taal in zijn eigen tempo. Er zijn echter normen binnen de taalontwikkeling.

Er is sprake van een vertraagde taalontwikkeling wanneer de taal van het kind achter blijft bij dat van leeftijdsgenoten. De kenmerken van een vertraagde taalontwikkeling kunnen naar voren komen in het begrijpen van de taal of het produceren van de taal. Uw kind spreekt bijvoorbeeld nog niet of weinig, uw kind spreekt in kromme zinnen, heeft moeite met het aanleren van nieuwe woorden, uw kind begrijpt u niet of heeft moeite met het vertellen van een verhaal. Zo zijn er nog tal van voorbeelden te noemen.


Het kan ook zijn dat uw kind moeite heeft met het ontwikkelen van de communicatieve voorwaarden. U kunt dit merken aan moeite hebben met oogcontact, woorden imiteren,  moeite om op de beurt te wachten of het luisteren naar anderen. 


Een vertraagde taalontwikkeling kan samengaan met andere stoornissen zoals autisme, ADHD, slechthorendheid etc. Er kan ook sprake zijn van onvoldoende taalaanbod in de thuissituatie. Maar het komt ook vaak voor dat er geen duidelijke oorzaak gevonden wordt van de vertraagde taalontwikkeling.


Bij twijfel over de taalontwikkeling van uw kind kunt u contact opnemen met de praktijk.

De logopedist kan de taalontwikkeling van uw kind in kaart brengen en aangeven of logopedische behandeling nodig is. Dit onderzoek wordt op een speelse manier gedaan zodat uw kind zich veilig en op het gemak voelt in de situatie.


Voor meer informatie over taalontwikkeling klik hier.